De conflictadviseur: een professional die een passend advies formuleert voor een lopend conflict. Zo introduceren de schrijvers van dit boek deze nieuwe speler op het conflicttoneel. En daarmee lijkt de conflictcirkel rond.

Nog niet zo heel lang geleden was een conflict een fenomeen dat de kop ingedrukt moest worden, gesmoord en weggewerkt. De gevolgen op langere konden desastreus zijn, want een conflict dat niet aangepakt, besproken en opgelost wordt suddert (onder de oppervlakte) door totdat het in volle heftigheid de kop weer opsteekt. De aanpak van conflicten was gericht op het doen verdwijnen van het conflict, zonder dat er veel aandacht werd besteed aan bijvoorbeeld de belangen, emoties en behoeften van de conflictpartners. In mijn ogen een stap in de goede richting, maar ook nog een erg onvolledige aanpak.

Zo’n 20 jaar geleden kwam mediation als mogelijkheid voor het oplossen van conflicten op. De eerste jaren werd deze vorm van conflictbemiddeling nog maar weinig toegepast. Inmiddels is mediation als middel om conflicten aan te pakken niet meer weg te denken. Soms wordt het zelfs als enige conflictbegeleidingsmethode voor het omgaan met conflicten gezien.

In dit boek laten de schrijvers ons zien dat er nog veel meer methoden zijn; wel 23! Een zo groot aantal dat je als conflictleek door de bomen het bos niet meer ziet. En daar komt de conflictadviseur in beeld. Een conflictadviseur adviseert organisaties op basis van een gedegen conflictanalyse over de meest geschikte aanpak van een lopend conflict. Dat doet de conflictadviseur op basis van brede kennis over conflicten, de behandelmethoden en natuurlijk communicatieve vaardigheden..

In ‘De conflictadviseur Wegwijzer in het conflictlabyrint’ worden –naast deze conflictbegeleidingsmethoden- alle kenmerken en vaardigheden van deze professional uitgebreid en op een prettig leesbare wijze beschreven. Dat maakt dit boek een grote aanwinst voor iedereen en alle organisaties die conflictvaardigheid hoog in hun vaandel hebben staan.

Philine Spruijt

e-max.it: your social media marketing partner